POLA HERBACIANE, SRI LANKA

POLA HERBACIANE, SRI LANKA

 

Sri Lanka, dawniej zwana Cejlonem praktycznie każdemu podróżnikowi kojarzy się herbatą. Soczyście zielone krzaczki porastające ogromne połacie wzgórz to jedne z najczęściej fotografowanych obrazków na wyspie. Herbata, aby rosnąć, potrzebuje ciepłego klimatu oraz wysoko położonego pagórkowatego terenu, dlatego najwięcej plantacji herbaty można podziwiać na Sri Lance w okolicach Nuwara Eliya, Ella i Haputale. Herbatę sadzi się w rzędach, a krzaczki przycina do wysokości ok 1m. Zbieraczki herbaty, noszące na plecach ogromne kosze, potrafią uzbierać nawet do 20kg liści dziennie. Uważa się, że dzięki ręcznemu zbiorowi herbata nie traci swojej jakości. Następnie w fabryce zebrane liście herbaty przechodzą długotrwały proces suszenia oraz fermentacji, by na koniec trafić na sprzedaż na światowe rynki. Większość fabryk herbaty zaprasza odwiedzających na darmowe wycieczki po swoim terenie i opowiada o procesie tworzenia herbaty, ich rodzajach i różnicach między nimi. Na końcu każdej z wycieczek goście zapraszani są na degustację herbaty.

Herbata trafiła na Sri Lankę w XIX wieku dzięki Brytyjczykom i zastąpiła plantacje kawy. Obecnie Sri Lanka jest czwartym największym producentem herbaty na świecie, a herbata cejlońska jest głównym produktem eksportowym kraju. Co ciekawe, na Sri Lance bardzo ciężko o smaczną i dobrą jakościowo herbatę, gdyż jest ona w całości eksportowana, a na miejscu zostają jej gorsze odmiany. Dobrą herbatę można jedynie wypić i zakupić w kawiarniach i sklepach znajdujących się przy fabrykach herbaty. Pięknie zapakowana, pachnąca herbata to idealna pamiątka i prezent z podróży na Sri Lankę.

Gdzie: górzyste tereny, okolice Nuwara Eliya, Ella, Haputale

 

PROPOZYCJA WYCIECZKI

 

KILKUDNIOWA WYCIECZKA OBJAZDOWA PO SRI LANCE + DODATKOWA OPCJA WYPOCZYNKU NA SRI LANCE LUB MALEDIWACH

Poranny przylot na Sri Lankę. Zakwaterowanie w hotelu w miejscowości Negombo. Czas na odpoczynek, aklimatyzację, spacer po okolicy i pierwsze doświadczenia kulinarne. Opcjonalnie zwiedzanie Colombo, m.in. stary fort, Muzeum Narodowe znajdujące się w pięknym cynamonowym ogrodzie oraz liczne świątynie buddyjskie i hinduistyczne. Odwiedziny na lokalnym bazarze.

Początek wyprawy objazdowej po wyspie samochodem/busem z anglojęzycznym kierowcą. Kilka kolejnych dni to odwiedziny w wielu niezwykłych miejscach, m.in. w Sierocińcu Słoni w Pinnawali, na świętej górze lankijczyków – Sigiriyi, w świętych jaskiniach w Dambulli, w dawnych stolicach kraju – Polonnaruwie i Anuradhapurze z pozostałościami starożytnych świątyń i pałaców oraz w Kandy i Świątyni Zęba Buddy.

Podróż będzie wiodła przez położone wśród herbacianych pól miasteczka i góry. Odwiedzisz również najprawdziwszą fabrykę herbaty, poznasz tajniki jej zbiorów i zobaczysz jak po kolei odbywa się jej obróbka.

Kolejne dni to trekking przez Park Narodowy Doliny Horton Plains, aż do tzw. Końca Świata oraz safari jeepem w jednym z parków Narodowych, w których uważni obserwatorzy będą mogli wypatrzyć słonie, bawoły wodne, egzotyczne ptaki, krokodyle a nawet lamparty w ich naturalnym środowisku.

Ostatnie dni to relaks na plażach południowej Sri Lanki i poszukiwanie ogromnych żółwi morskich, które się tam często pojawiają, zwiedzanie fortowego miasteczka Galle, fakultatywne wycieczki na obserwację delfinów i wielorybów oraz podziwianie osobliwego sposobu połowu ryb przez lankijskich rybaków. Podczas wyjazdu zobaczysz również wodospady, przejedziesz się na słoniu i odwiedzisz plantację przypraw.

Zakończenie wycieczki i powrót na lot do Colombo. Opcjonalnie dłuższy pobyt wypoczynkowy na południu Sri Lanki lub przelot na rajskie Malediwy.